Sejenis tumbuhan yang juga dikenali sebagai curcuma Xanthorrhiza Roxb dipercayai berasal dari Indonesia. Temulawak tumbuh secara semula jadi di kawasan bukit yang lembab atau di kawasan tanah rendah sehingga 750 meter dari paras laut.
Tumbuhan ini boleh dituai setelah lapan bulan ditanam. Pada peringkat ke lapan bulan daunnya kelihatan kekuningan. Manakala ubinya kelihatan berwarna kuning keperangan. Tumbuhan ini mempunyai rupa yang hampir sama dengan kunyit berbau wangi, terutama bahagian ubi (rizom).
Temulawak boleh digunakan sebagai agen penambah rasa, pewarna dan rempah ratus dalam masakan atau makanan. Selain daripada itu, tumbuhan ini juga boleh digunakan dalam perubatan untuk merawat penyakit.
Dalam perubatan tradisional, Temulawak merupakan salah satu daripada bahan dalam penyediaan majun atau jamu. Bagi ibu selepas melahirkan anak, jus ubi Temulawak digunakan untuk melegakan ketidak hadaman.
Menurut kajian, Temulawak merupakan ubat antijangkitan, antitumor dan antilinflamasi. Selain itu, Temulawak digunakan untuk merawat penyakit kuning, menurunkan panas badan, cirit birit, merangsang nafsu makan, kembung perut serta sengal-sengal.
Manakala, kajian saintifik yang telah dijalankan membuktikan bahawa ubi tumbuhan ini mempunyai banyak khasiat yang memberi kesan positif terhadap organ manusia seperti hempedu. khasiat tumbuhan ini pada hempedu adalah untuk mencegah pembentukan batu.
~sumber dari dewan kosmik~
No comments:
Post a Comment